IZA fonds wijkverpleging
Verantwoording - Aan welke verantwoordingseisen moet ik voldoen?
Verantwoording
In het projectplan, ingediend tijdens de aanvraagperiode, hebben alle organisaties de projectresultaten weergegeven die met de aanvraag worden beoogd, alsmede de daarmee samenhangende activiteiten weer te geven om die resultaten te bereiken.
Het heeft de voorkeur dat de inzet van de toegekende projectgelden leiden tot impact in de praktijk, en waar mogelijk tot meetbare projectresultaten. Deze beoogde projectresultaten worden daarom bij de aanvraag van de projectgelden uitgevraagd. Voor sommige projecten is het echter moeilijk om concrete praktijk impact te definiëren of achteraf meetbaar te maken, terwijl het wel van grote waarde kan zijn. Tijdens de verantwoording wordt aangegeven welke resultaten uiteindelijk zijn behaald en welke impact is gemeten of nog wordt verwacht dankzij de uitgevoerde activiteiten. Dit maakt het mogelijk om te beoordelen of gelden ook besteed zijn aan de voor het project verrichte activiteiten.
Tijdlijn
De verantwoordingsmodule opent op 1 december 2024, enkel voor projecten die op 1 december 2024 volledig zijn afgerond. Vanaf 1 januari 2025 kunnen alle aanbieders de verantwoording indienen. De mogelijkheid om de verantwoording aan te leveren loopt tot 30 april. Wanneer de verantwoording niet tijdig is ingediend, wordt de voorschotfactuur teruggevorderd door ZN.
Verantwoordingsdocumenten
Voor de verantwoording zijn drie documenten vereist: de bestuursverklaring, de jaarrekening en het bestuursverslag/jaarverslag. De aangeleverde formats moeten worden gehanteerd. Eigen gemaakte documenten zijn niet toegestaan.
In de bestuursverklaring verantwoordt het bestuur zich over de behaalde resultaten en uitgevoerde activiteiten. Als resultaatverantwoording niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat het een moeilijk te meten resultaat betreft zoals ‘werkplezier’, dan verantwoordt het bestuur zich in de bestuursverklaring over de uitgevoerde activiteiten en inspanningen. Indien de beoogde resultaten of activiteiten niet zijn behaald wordt dit toegelicht in de bestuursverklaring. Download het format hier.
In de jaarrekening worden toegekende projectgelden en de gerealiseerde kosten voor de behaalde resultaten en/of de uitgevoerde activiteiten van het project separaat inzichtelijk gemaakt. Onderliggende documenten (facturen, presentielijsten etc.) kunnen ter controle steekproefsgewijs worden opgevraagd). Download het format hier.
In het bestuursverslag/jaarverslag dat hoort bij de jaarrekening wordt in een korte passage omschreven met welk doel de projectgelden zijn aangevraagd en in welke mate de beoogde resultaten zijn behaald. Download het format hier.
Beoordeling verantwoording en steekproeven
Na indiening van de verantwoordingsdocumenten, worden deze gecontroleerd op volledigheid.
Een steekproef is mogelijk door de zorgverzekeraar. Standaard bestaat de verantwoording uit de bestuursverklaring, jaarrekening en jaarverslag.
Webinar
Vrijdag 10 januari is er een webinar geweest waarin de verantwoordingsprocedure nader is toegelicht. De presentatie van dit webinar is beschikbaar en kan worden gedownload via de onderstaande link. Download de webinar slides hier.
U moet inloggen met uw eerder gemaakte account om bestanden te kunnen opslaan. Klik hiervoor op de knop "Inloggen" in het menu.
Verantwoordingstappen
De verantwoording kent verschillende stappen. Deze stappen zijn gevisualiseerd in de onderstaande afbeelding.